FAQ om barnløshed

Key boardHvornår kan et par defineres som barnløse?

Barnløshed er defineret som manglende evne til at blive gravid ved regelmæssig ubeskyttet samleje igennem to år. Sammenlagt menes sansynligheden for graviditet generelt for befolkningen i den frugtbare alder at være:

  1. år 84%
  2. år 92%
  3. år 93%

Hvad er hovedårsagerne til barnløshed?

De kvindelige årsager til barnløshed er lukkede æggeleder og/eller bughindebetændelse, uregelmæssig eller unormale menstruationer/ægløsninger eller endometriosis. De mandlige årsager skyldes dårlig sædkvalitet og/eller kvantitet. Nogle par har uforklarlige årsager til deres barnløshed, idet man er ude af stand til at definere nogen egentlig grund.

Hvad er PCOS?

Polysystisk ovarie syndrom eller bare PCOS, er betegnelsen for uregelmæssig ægproduktion hos kvinden. PCOS rammer 4-6% af alle kvinder i den reproduktive alder. Vi kender ikke de præcise årsager til sygdommen, men genetiske faktorer og miljømæssige faktorer kan påvirke sygdommen. Symptomerne på PCOS er som hovedregel uregelmæssig ægløsning, hirtuism (meget hårvækst og overskæg), akne og fedme. For at forbedre chancerne for graviditet fokuseres på vægttab og regulering af ægløsningsprocessen.

Årsager til beskadiget æggeleder

Som regel er det infektioner, der er årsag til lukkede eller beskadigede æggeledere. Infektioner skyldes typisk seksuelt overført sygdomme som klamydia og gonore. Andre årsager kan være abort, sprængt blindtarm, operation i æggelederen eller graviditet udenfor livmoderen.

Cystisk fibrose (CF) 

Cystisk fibrose er en sjælden sygdom som forårsager fortykkelse og reduceret klarhed af slimhindesekret i forskellige organer. Resultatet er lungeinfektioner, lunge og bugspytkirtel utilstrækkelighed og endeligt barnløshed blandt mænd. Disse mænd kan kun få børn ved hjælp af IVF og ICSI behandlinger, og hvor sæden bliver opereret ud. For at få sygdommen Cystisk fibrose har begge forældrene bidraget med det gen, som forårsager Cystisk fibrose. Når der foretages ICSI eller IVF på en Cystisk fibrose patient anbefaler vi, at kvinden testes for disse genetiske unormaliteter. Hvis hun har et unormalt gen, har parret 50% chance for at få et barn med Cystisk fibrose. Fraværet af det unormale gen hos kvinden, reducerer chancen for at parret får et barn med Cystisk fibrose til et meget lavt niveau.

Hvad er endometriosis?

Endometriosis vil sige forekomst af endometerial væv udenfor livmoderen. Det er blevet anslået at 3-10% af alle kvinder i den reproduktive alder har endometriosis. Symptomerne på endometriosis er typisk smerter i mellemgulvet, specielt under menstruation og under samleje. På trods af mange teorier, har vi stadig ingen klar forståelse af grundende til endometriosis eller om dets relationer til barnløshed.

Barnløshed efter man er blevet 40 år

barnløsheden stiger i takt med kvindens alder. Graviditetsraten over et år, når kvinden er under 31 år er 74%. Denne falder til 62% fra 31-35 år, og til 54% for kvinder over 35 år. Man skal dog være opmærksom på at det er meget svært at forudsige succesraten for graviditeter for det enkelte individ. Men undersøgelser har vist, at fertiliteten falder med alderen pga. det faldende antal æg kvinden producerer, samt den faldende kvalitet af æggene.

Hvad forårsager gentagende spontane aborter?

Det sker for omkring 15% af alle gravide kvinder at de aborterer spontant. Gentagende spontane aborter rammer 1% af alle kvinder. Ca. 70% af alle tidlige spontane aborter skyldes fatale kromosomfejl. I de fleste tilfælde er forældrene normale og kromosomfejl er derfor uforudsigelige.

Du kan stille spørgsmål til lægen her.

Hvis I ønsker straks at komme i behandlig for ufrivillig barnløshed tilbyder Nordica en gratis og uforpligtende konsultation med en læge.

Bestil tid - klik her 

 

Nyheder

Bedre IVF resulter med nyt Spindel mikroskop
Nordica Fertilitetsklinik. Spindel mikroskop i laboratoriet. Med dette helt nye Spindel mikroskop kan man præcist vurdere æggets kvalitet.

Ægdonation i Danmark
Anonymitet for donor fastholdes og økonmomisk kompensation for donors tidsforbrug er ikke mulig.

Gode resultater med laser assisted hatching
Brug af laser assisted hatching for kvinder over 38 år i IVF-behandling har medført en succesrate på 44%. Succesraten for samme gruppe af kvinder hvor laser assisted hatching ikke er anvendt er resultatet på 26%.

PCO klinik
Nordica og PCO foreningen er gået sammen om at skabe flere behandlingstilbud for PCO patienter.

Flere nyheder

Nyhedsbrev