Det kvindlige reproduktive system

Det kvindelige reproduktive system er, lidt forenklet, bygget op om tre elementers samspil:

  • Det hormonelle samspil mellem hypofysen i hjernen og æggestokkene, hvor æggene modnes og ægløsningen sker.
  • Æggelederne, hvor ægget befrugtes og transporteres til livmoderen.
  • Livmoderen, hvor det befrugtede æg sætter sig fast i livmoderslimhinden og bliver til en graviditet.

Den normalt fungerende livmoder er illustreret nedenfor:

Uterus DK

 

Hormonernes samspil

I æggestokken modnes og færdigudvikles ægget inden ægløsningen. Ved ægløsningen opfanges ægget af æggelederen, som leder ægget frem til livmoderen. Er ægget blevet befrugtet, sætter det sig fast i livmoderslimhinden til videre udvikling. Denne proces styres af hormoner. Hvis du ved noget om hormonernes betydning, er det også lettere at forstå de undersøgelser og behandlinger, du skal igennem. Ægløsning og det befrugtede ægs vej gennem æggelederen er illustreret nedenfor:

Ovulation

De fleste overordnede kønshormoner dannes i hypofysen. Hypofysen er en kirtel i hjernen. Hormonet transporteres via blodet ud til bestemmelsesstedet (organet) i kroppen, hvor der sker en reaktion, og et signal sendes tilbage til hypofysen - se illustration:

Hormones DK

Nedenfor er kort skitseret de enkelte hormoners funktioner.

GnRH – gonadotropin releasing hormone. GnHR medfører frigørelse af FSH og LH i hypofysen.

FSH – Follikelstimulerende hormon – dannes i hypofysen, og stimulerer væksten af folliklerne, som modner æggene.

LH – Luteiniserende hormon – dannes i hypofysen og medfører ægløsning.

Prolaktin dannes i hypofysen, og er i samspil med brystet og æggestokkene. Prolaktin medfører vækst af brystkirtlen under graviditeten og stimulation af mælkeproduktionen efter fødslen. Et for højt niveau af prolaktin kan hæmme ægløsningen.

Østradiol dannes i æggestokkene. Under en menstruationscyklus skaber østradiol vækst af livmoderslimhinden. Et højt østradiolniveau i midten af cyklus medfører et stigning i LH, som medfører ægløsning.

Progesteron. Under menstruation er progesteron sammen med østradiol med til at gøre livmoderslimhinden klar til at modtage det befrugtede æg. Under en graviditet, støtter progesteronet livmoderslimhinden så den ikke afstødes.

Andogener dannes i æggestokkene og stimulerer hårvækst og kønsdrift. En overproduktion af andogener hæmmer ægløsningen.

HCG (humant chorion ganadotropin) dannes i moderkagen og forhindrer, at stimulere æggestokkene til fortsat produktion af progesteron. Det er på dette hormon, vi måler om du er blevet gravid.

Hormonerne er indbyrdes afhængige af hinanden, og for nogle hormoner gælder, at en stigning i et hormon medfører et fald i et andet.

Her kan du se hormonernes udvikling og hvordan de påvirker æggets modning i æggestokken (ovarie). Figuren bygger på én normal menstruationscyklus:

Menstruation cycle DK

Læs mere om kvindlige årsager til barnløshed - klik her

 

Nyheder

Bedre IVF resulter med nyt Spindel mikroskop
Nordica Fertilitetsklinik. Spindel mikroskop i laboratoriet. Med dette helt nye Spindel mikroskop kan man præcist vurdere æggets kvalitet.

Ægdonation i Danmark
Anonymitet for donor fastholdes og økonmomisk kompensation for donors tidsforbrug er ikke mulig.

Gode resultater med laser assisted hatching
Brug af laser assisted hatching for kvinder over 38 år i IVF-behandling har medført en succesrate på 44%. Succesraten for samme gruppe af kvinder hvor laser assisted hatching ikke er anvendt er resultatet på 26%.

PCO klinik
Nordica og PCO foreningen er gået sammen om at skabe flere behandlingstilbud for PCO patienter.

Flere nyheder

Nyhedsbrev